Младите шофьори да не могат да карат коли с повече от 120 к.с.

Сред предложенията в нов законопроект влизат също до 0,1 промила алкохол и без право да шофират нощем

млади шофьори

iStock

В чера група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” внесоха законопроект за ограничаване на правата на младите шофьори, съобщава агенция БТА.

Фиксирането върху младите водачи е продиктувано от зачестилите ПТП-та, затова и идват тези ограничителни мерки в Закона за движение по пътищата, които тепърва трябва да се обсъждат и гласуват.

Законопроектът предвижда до една година след вземане на книжка за правоспособност за управление на МПС, водачът да няма право да шофира през тъмната част на деня между 22.00 и 06.00 часа. Също така се налага ограничение във вида МПС, което да не бъде над 120 к.с., малко под средната мощност в Европейския съюз.

Според справка на МВР за тежки катастрофи с убити и ранени, 13% от тях са с участие на нови водачи, взели книжка преди малко по-малко от две години, а 25% от катастрофите стават по тъмно.

Въвежда се и граница на допустимост за новите водачи през първите 12 месеца от придобиване на правоспособност от категория В или В1 да употребяват алкохол в кръвта с концентрация до 0,1 промила, а не до 0.5.

Закон за движение по пътищата млади шофьори ПТП