Летящите таксита вече имат дом

В Ковънтри опитват да върнат поне част от заетостта на "британския Детройт"

Jetson One

Jetson

Шведският Jetson One е сред най-ярките представители на категорията еVTOL.

Н якъде мислят наистина много напред. Например във Великобритания, където на принципа “където е текло - пак ще тече” направиха хъб за летящи таксита (като цяло за т.нар. летящи автомобили), разказва Autonews в анализ.

Мястото е в Ковънтри, град от централната част от Англия, известна като “Мидландс”. Някога там беше “британският Детройт”, а в автомобилното производство бяха замесени към 400 хиляди души. Това отмина отдавна - Обединеното кралство не е такъв производител, но сега се прави опит за нов живот.

Говорим за всичко, което попада в категорията eVTOL (Еlectric vertical take-off and landing). Според визионери на този тип превозни средства принадлежи бъдещето, особено ще се касае за трафика в големите градове, таксиметровите услуги и т.н.

Почти няма голям производител, който да е в някаква част от разработка на eVTOL - паралелно с електрификацията и безпилотното управление. Те са електрически и онези, които вече са в процес на производство, могат да ви носят из въздуха за около 20-30 минути. Добро начало. Има такива, които са способни да летят 160 км с едно зареждане.

Ковънтри е избран и поради друга причина. За разлика от Лондон, в който метрото стига докъдето си помислите, а има и друг тип транспорт, в този град и регион нещата не стоят точно така. Поради което е благодатна среда и чисто практически, посочва Рики Сандху, шеф на компанията Urban-Air Port, която се е заела със задачата да прави хъба.

Той добавя, че идеята на първо време е да покаже да хората, че летящите таксита са възможни и то в близко бъдеще. Тъй като няма смисъл да правиш нещо, ако хората не вярват в него, както добавя амбициозният бизнесмен.

В хъба ще се разработват и тестват eVTOL. А стойността му не е баснословна - инвестицията е за 5 милиона паунда. Той ще има нещо като малко летище - по-скоро прилича на площадка за хеликоптери, но с всички удобства като аеропорт, при това луксозен.

А в следващите пет години Urban-Air Port очаква да построи 200 подобни хъба из цял свят. Вече е ангажирана за 65 обекта и има заявки за 13 “вертипорта” (летища за VTOL) на обща стойност 60 млн. паунда. Получава и инвестиции от големи компании, сред които Hyundai. Последната финансова инжекция е за 20 млн. паунда.

Въпросният хъб в Ковънтри е открит на 25 април и оттогава над 10 000 души са си купили билети да го посетят.

хъб Ковънтри летащи автомобили летящи таксита еVTOL Jetson One