Koenigsegg счупи собствени четири рекорда

Jesko Absolut успя да спринтира до 400 км/ч и обратно до нула само за 27,83 секунди, подобрявайки рекорда на Regera

Koenigsegg Jesko Absolut

, Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

В понеделник Koenigsegg обяви, че е ускорил Jesko от нула до 400 км/ч и обратно до нула за рекордните 27,83 секунди. Времето е по-добро от стария рекорд от 2023 г., държан от Koengisegg Regera. Разликата... 0,98 секунди, но пък достойна за заглавие.

Шведският производител обяви, че Jesko Absolut е счупил и рекорда за ускорение от 0 до 400 км/ч за 18,82 сек (плюс рекорд от 0 до 250 мили/ч [402 км/ч] за 19,2 сек), което е с 1,33 сек по-бързо от предходния рекорд на Regera. Зад волана на автомобила е бил тестовия пилот Маркус Лунд, а рекордните пробези са извършени на летище в Йоребру, Швеция в четвъртък, 27 юни.

 

Jesko е един от най-екстремните суперавтомобили. Неговият 5,0-литров туин-турбо V8 генерира 1600 к.с. с бензин E85. Цялата тази мощ се стоварва върху задните колела посредством Light Speed ​​Transmission (LST), деветстепенна скоростна кутия, която използва седем съединителя за ултра-бързи превключвания.

Колата, използвана за поставяне на рекордите, не е модифицирана, с изключение на предпазна клетка и шофьорска седалка от Koenigsegg One:1, „предпочитана от шофьора“.

Версията Absolut е лишена от голямото крило и огромната притискаща сила в полза на скоростта по права линия, оптимизирайки съпротивлението за постигане на по-добро ускорение. Въпреки че този рекорд със сигурност е впечатляващ, основателят Кристиан фон Кьонигсег теоретизира, че Jesko Absolut може да достигне скорост от 330 мили/ч (530 км/ч), ако му бъде осигурено достатъчна дълга права.

Koenigsegg Koenigsegg Jesko Absolut