Канада: Двойно по-икономични коли до 2025 г.

Канада Двойно по икономични коли до 2025 г

ЕПА/БГНЕС

Канада: Двойно по-икономични коли до 2025 г.

Канадският министър на околната среда обяви новите правила за леки автомобили и микробуси в страната, които от 2025 г. трябва да имат наполовина по-нисък разход на гориво.

Тази мярка ще се прилага за всички превозни средства, произведени след 2016 г. и е съобразена по подобно решение в САЩ, отбелязва Отава.

"Новият регламент цели да се подобри икономичността на превозните средства, така че до 2025 г., новите превозни средства да консумират 50% по-малко гориво и да отделят 50% по-малко парникови газове, отколкото подобно превозно средство, произведено през 2008 г.", се казва в изявление на министъра Питър Кент.

При сегашните цени на горивата, канадците които управляват моторни превозни средства модел 2025 г. би трябвало да плащат средно с 900 долара по-малко на година в сравнение с новите коли сега, добавя той.

Консервативното правителство на Стивън Харпър често е критикувано от екологични групи за своята политика, определяна като твърде благоприятна за петролните компании.

Канада се оттегли миналата година от глобалното споразумение за намаляване на вредните емисии от 1997 г., т.нар. Протокола от Киото, определяйки целите за намаление на емисиите на парникови газове като "нереалистични".

Новите цели на Канада за намаляване на емисиите със 17% до 2020 г. , спрямо 2005 г., са далеч от целите на Протокола от Киото, който посочва като референтна 1990 г.

Източник на статията: Vesti.bg

икономия гориво автомобили Канада