Източноазиатските марки са ненадминати по надеждност на вторичния пазар

Най-големият застраховател на Острова публикува годишния си индекс за надеждност, според който марките от Япония и Южна Корея нямат конкуренция

Пламен Георгиев,
Honda Jazz

Honda

Honda Jazz

Warrantywise, водещият доставчик във Великобритания на удължени автомобилни гаранции, публикува годишния си индекс Reliability Index, показващ реалната надеждност на употребяваните автомобили.

Класацията е направена на база над 131 000 гаранционни удължени планове между 2021 и 2022 г. Безусловно първите пет места в класацията се държат от японския и корейски марки.

Индексът за надеждност оценява всеки автомобил на база комбинация от фактори, в които са включени разходи за извършване на ремонти и честота на тези ремонти. В този индекс са включени автомобили на възраст до 10 години, които са излезли от заводското гаранционно покритие.

С впечатляващия краен резултат от 96,8 от 100 възможни точки, репутацията на Honda за ултра надеждност изглежда непоклатима. Ако търсите надеждност употребяван автомобил, то трябва да обмислите покупката на Honda Jazz. Именно този модел на Honda е класиран като най-надеждният употребяван автомобил на Острова.

Второто място е за Toyota с резултат 91,2 от 100 точки, следвана от Suzuki (88,7), Kia (86,2) и Hyundai (80,5). В десетката влизат още Fiat, Citroën, Renault, Mazda и Ford.

Преди дни писахме и за годишния доклад на TUV Sud, който класира отличниците и двойкаджиите на вторичния пазар в Германия. Организацията, която извършва техническите прегледи на моторните превозни средства в Германия. Всяка година тя публикува доклада си за извършените от юли 2021 г. до юни 2022 г. прегледи, които възлизат на точно 9 583 319. Броят на моделите е 220. Тук резултатите са различни, като в различните категории в челото са немските марки, а в дъното винаги Dacia.

употребявани автомобили Warrantywise класация за надеждност надеждност