Илон Мъск предвижда изграждането на Gigafactory II в Европа

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

П о време на пресконференция в Германия в понеделник, Илон Мъск потвърди, че Tesla планира да построи втора Gigafactory, която ще бъде разположена в Европа. В завода ще се произвеждат батерии и автомобили.

Мъск проведе среща с медиите, след като обяви, че е придобил германската инженерна група Grohmann Engineering. По време на пресконференцията той обясни, че компанията му в момента е фокусирана най-вече върху изкарването на Model 3 навреме на пазара, но планира и „значими инвестиции“. Те ще са част от голяма продуктова стратегия, която Мъск описа като „машината, която произвежда машината“.

Илон Мъск потвърди, че европейската производствена инвазия ще започне, след като Model 3 се качи на конвейра, което се очаква да се случи в средата на 2017 г.

“Няма съмнение, че дългосрочните планове на Tesla предвиждат поне един – а може би два или три – завода за автомобили и батерии, разположение в Европа.“

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

Мъск иска стотици роботи-миньори на Марс

Gigafactory I е най-амбициозният проект на компанията до момента. Инвестицията е в размер на около $5 млрд. В следващите 3 до 4 години заводът ще дава работа на над 10 000 човека, които ще произвеждат батерии с мощност 35 гигават часа към края на 2018 г. – еквивалентни на световното годишно производство през 2014.

Заводът все още не е завършен, но когато това стане, той ще е една от най-големите сгради на планетата. Заводът ще заема площта на почти 174 футболни игрища. Целият му покрив ще бъде покрит със слънчеви панели.

В научно-популярната поредица Before The Flood на National Geographic, Илон Мъск твърди, че ще са необходими само 100 завода от калибъра на „Гигафактори“, за да се гарантира цялото световно потребление на електричество, добивано от възобновяеми източници. Явно втората стъпка от този план ще бъде предприета на Стария континет.

Четете още:

Brabus не е само конски сили, а също много кожа и лукс (галерия)

40% от продажбите на нови коли в Китай през 2030 г. трябва да са електрически

Източник на статията: Vesti.bg

Tesla Илон Мъск Gigafactory Гигафактори