„Ягуар-Ланд Роувър“ обмисля завод в Словакия

a

Getty Images/Guliver

„Ягуар-Ланд Роувър“ планира да построи нов завод в Словакия с цел да увеличи двойно продукцията си до края на десетилетието, съобщава британското издание „Авто Експрес“. 

Според списанието компанията ще може да прави до 300 хил. автомобила годишно в източноевропейската страна, като там вероятно ще започне първо да се сглобява следващото поколение на „Дифендър“. 

Ройтерс добавя, че все още окончателното решение за завода в Словакия не е взето, но компанията сериозно проучва възможността за нови производствени мощности именно в тази страна, а не в САЩ или Мексико, например. 

Двете легендарни британските марки са собственост на най-големия индийски автомобилен производител „Тата“, който ги купи от „Форд“ през 2004 г. 

Индийците обаче гледат отговорно на бизнеса им и инвестират сериозно в тях, което е довело до отлични резултати на „Ягуар-Ланд Роъвър“. Тази година печалбата преди данъци е минала 2,6 млрд. лири, което е двойно повече в сравнение с четири години по-рано.

Getty Images/Guliver

Словакия пък има забележителна история в привличането на автомобилни инвеститори. 

В столицата ѝ Братислава  „Фолксваген Груп“ произвежда една редица модели, сред които „VW Туарег“ и „Ауди Q7“. 

„Киа“ миналата година пък отчете 300 хил. произведени екземпляра в словашкия си завод, а „Пежо-Ситроен“ (ПСА) постигнаха 255 хил.  

Източник на статията: Vesti.bg

автомобили Словакия