ESP става серийно в Европа от 2011 г.

ESP става серийно в Европа от 2011 г

, Спийд-прес

ESP става серийно в Европа от 2011 г.

Европейският парламент прие ново законодателство, което задължава използването на електронната система за стабилност (ESP) за всички нови модели автомобили в ЕС.

Разпоредбите влизат в сила от ноември 2011 г. Първоначалният план предвиждаше крайната дата да бъде през 2012 г., обяснява Спийд-прес.

Според проучване, проведено от "Бош" в първата половина на миналата година, 53% от всички нови автомобили в Европа са оборудвани със системата за коригиране на траекторията.

За сравнение през 2007 г. Националната американска администрация по сигурността на пътния транспорт обнародва закон, чрез който всички автомобили с общо тегло по-малко от 4,5 тона, задължително трябва да бъдат екипирани серийно с ESP от началото на 2012 г. Това означава, че Европа ще изпревари САЩ с една година.

Според изследвания на "Бош" първата причина за смъртоносни инциденти е поднасянето на автомобила. Благодарение на ESP ще могат да бъдат избегнати около 80% от всички инциденти, свързани с поднасяне на колата.

От своя страна през февруари тази година EuroNCAP прие нормативи, според които от 2010 г. тестваните автомобили няма да получат максималния брой точки за сигурност (или т.нар. 5 звезди), ако не бъдат серийно оборудвани с ESP.

Източник на статията: Vesti.bg