"Епъл" планира да произведе собствен електромобил до 2019 г.

кола шофиране

Thinkstock/Guliver

А мериканската технологична компания "Епъл" (Apple) възнамерява до 2019 г. да създаде свой електрически автомобил, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.

Носещите се отдавна слухове за навлизане на най-богатата компания в света в бизнеса с автомобилите ново поколение, сега вече са възложен проект, отбелязва пред вестника, цитиран от ДПА.

Екипът, натоварен с разработването на автомобила, наречен засега "Титан", е получил разрешение да утрои персонала си до 1800 души, посочва Франс прес.

Противно на слуховете, че "Епъл" иска да разработи компютъризиран автомобил без шофьор, групата ще се опита най-напред да създаде "класически" електромобил, посочва "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на запознати анонимни източници.

Вестникът обаче смята, че набелязаният срок 2019 г. е твърде оптимистичен и че "Епъл" може да си партнира по проекта с някой традиционен автомобилостроител.

Компанията отказва коментар, но специализираният сайт "ЕпълИнсайдър" миналата седмица съобщи, че базираната в Пало Алто фирма е наела инженери от калифорнийския производител на луксозни електромобили "Тесла".

Междувременно по-рано този месец от "Епъл" представи новите iPhone 6S и 6S Plus:

Източник на статията: Vesti.bg

компания Епъл електромобил