Chery пуска марката си Omoda и в Европа

Началото поставя SUV, който ще се предлага от догодина с два типа задвижване

Валентин Маринов,
Chery Omoda 5

, Chery Omoda

Omoda 5

К итайците нямат мира, атаката им за завладяване на автомобилните пазари вече започна и докато не установят контрол няма да се спрат.

Сега една от водещите компании в Поднебесната империя - Chery, пуска в Европа нова марка, наречена Omoda, а първият й представител е SUV - 5.

Chery Omoda

Очаква се той да дойде догодина, като това ще стъне първо във Великобритания, а след това и на други пазари. Припомняме, че Chery е №1 сред китайските марки по продажби извън странатта с 450 хиляди пласирани коли по цял свят през м.г.

Гигантът казва, че „O“ представлява „биоелементът, от който се нуждаем“, а „moda“ сочи към модния фокус на марката. Тук е справедливо да отбележим, че Omoda е позната вече в Азия, Австралия, Нова Зеландия и т.н. от м.г.

Omoda 5 е средноразмерен SUV, който се предлага с избор между чисто електрическо и бензиново задвижване. Chery казва, че Omoda ще бъде фокусирана върху BEV в Европа, но в началото ще предлага и ДВГ за по-плавен преход.

Chery Omoda

Първият двигател за модела е атмосферен 1,5-литров четирицилиндров агрегат (реално “мек хибрид”), задвижващ предния мост, следва 1,6-литров турбо с 200 к.с.

Още няма потвърждение за електрифицирания вариант, но според информация на Autocar той ще използва монтиран отпред двигател с над 198 к.с., захранван от батерия 64 кВч. Прогнозира се пробег от около 500 км по цикъла WLTP.

Chery Omoda

Това го прави конкурент на Toyota bZ4X и Nissan Ariya.

В интериора личат два 10,25-инчови екрана с висока разделителна способност. Стандартно ще се предлага с двузонов климатроник, набор от системи за подпомагане на водача, безжично зареждане и ефектно вътрешно осветление.

Chery Omoda

Представител на марката коментира пред Autocar, че Omoda 5 ще бъде „достъпен и конкурентен“ като цена. Посочва се около £45 000. За останалата част на Европа още не се казва нищо.

китайски мотори Европа Omoda 5 Omoda Chery