Черна котка пази пешеходците в Удине

Черните котки изглежда са популярни не само за Хелоуин в

, ЕПА/БГНЕС

Черните котки изглежда са популярни не само за Хелоуин в САЩ

Оригинална хрумка предпазва пешеходците в италианския град Удине от безотговорните шофьори, пише местният в. "Масаджеро венето".

Гигантска картонена черна котка* е новият им помощник на пешеходната пътека.

Придвижването пеш или с велосипед в Удине става все по-опасно, особено за възрастните граждани.

Проблемите са на всяка крачка - архитектурни пречки за хората с увреждания, недостатъчно коли на градския транспорт, избледнели пешеходни пътеки, пише изданието.

Най-неприятно е обаче нецивилизованото отношение на шофьорите, които почти никога не спират на пешеходните пътеки, за да преминат чакащите на тротоара хора.

Нестандартната идея хрумнала на фотографа Джанфранко Бенвенуто. Той изработил огромен картонен макет на черна котка, под чиято "закрила" възрастните граждани смело стъпват на пешеходната пътека точно пред градската управа и преминават от другата страна.

Шофьорите натискат спирачките, но само от изненада.

В акцията взел участие и областният управител Питър Фонтанини, който отбелязва, че това е просто шега, но сигурността на пешеходците е сериозен проблем в провинция Удине.

"Целта на този уличен спектакъл бе да се привлече вниманието на шофьорите, които са много по-чувствителни на тема суеверие. Това ме накара да избера този символ.

Той не само спря потока от коли, но и накара мнозина водачи да се върнат обратно при вида на черната котка, която пресича пътя им", отбелязва Бенвенуто.

*У нас черната котка е символ на лош късмет, но във Великобритания например се смята, че носи щастие.

Източник на статията: Vesti.bg