БМВ 3 стана автомобил на годината за България

БМВ 3 стана автомобил на годината за България

ЕПА/БГНЕС

БМВ 3 стана автомобил на годината за България

Новата "Тройка" на БМВ стана автомобил на годината за България за 2013. Отличието се дава ежегодно от Прес авто-клуб България (ПАК) от 1996 г. насам.

Преди две години наградата спечели друг модел на баварската компания - Петата серия. От всички издания на конкурса досега най-много отличия имат "Тойота" и "Опел" - по три. БМВ, "Форд" и "Шкода" са с по две.

Тази година до финала при леките автомобили заради равен брой точки бяха допуснати осем претендента, а не както е обичайно - пет.

Във финалния вот БМВ 3 се наложи над "Шкода Рапид" и последната генерация на "Рено Клио". Миналата година отличието беше присъдено на "Форд Фокус".

В категорията на пълноприводните автомобили спечели "Хюндай Санта Фе" с малка разлика пред "Мазда CX-5".

"Форд В-Мах" спечели при вановете, оставяйки зад себе си "Дачия Лоджи" и "Опел Зафира Турър"

"Опел Ампера" получи приза в най-новата категория на конкурса - за екологичен автомобил на годината. Близнакът на американския "Шевролет Волт" е и актуалният носител на отличието "Автомобил на годината в Европа".

В конкурса на ПАК право на участие имат автомобили, които не са участвали в миналогодишната надпревара, пуснати са в продажба между двете издания на конкурса и представляват изцяло нов - а не само обновен, модел или моделно поколение.

Членовете на ПАК оценяват предоставените претендентите по няколко критерия: дизайн на интериора и екстериора, задвижване (двигатели, трансмисии), функционалност и удобство, пътно поведение и динамичност, цена/предлагане и безопасност.

Източник на статията: Vesti.bg

БМВ Прес-авто клуб България Автмобил на годината