Автомобили: Wi-Fi за повече сигурност

Автомобили Wi Fi за повече сигурност

ЕПА/БГНЕС

Автомобили: Wi-Fi за повече сигурност

С цел да се намалят инцидентите по пътищата САЩ започнаха тестове на безжичната технология Wi-Fi, монтирана в превозни средства.

Проектът, който се финансира със средства на министерството на транспорта, ще позволи на на автомобилите, и на транспортните инфраструктурида комуникират в реално време, така че да се подобри трафикът и да се снижат рисковете от инциденти.

Шофирани от доброволци коли, камиони и автобуси ще бъдат оборудвани с Wi-Fi, като данните, които обменят, ще се подлагат на анализ.

Шофьорите ще могат да бъдат предупреждавани за особени рискове от сблъсък на кръстовище без видимост, за промяната на лентата, по която се движи кола при затруднен за трафика участък, или пък за риск от удар със спряла кола.

Този първи тест в реални условия ще се ръководи от Института за изследвания по транспорта към университета в Мичиган, уточни АФП.

След това Националната служба за безопасност по пътищата ще използва резултатите от тестовете, "за да реши дали и кога тези технологии ще бъдат приложени практически" в по-голям мащаб, уточни Дейвид Стрикланд, ръководител на службата.

Източник на статията: Vesti.bg

Wi-Fi автомобили