„Ауди“ призна за манипулиращ софтуер при негови двигатели

Ауди

GettyImages/Guliver

Г ерманският автомобилостроител „Ауди“ (Audi), подразделение на гиганта „Фолксваген“ (Volkswagen), призна, че при двигатели на негови автомобили има софтуер, който е незаконен в САЩ, предаде ДПА.

През септември избухна огромен скандал, след като се разкри, че компанията „Фолксваген“ е монтирала в свои коли софтуер, изкривяващ резултатите от екологичните тестове за съдържание на вредни вещества в отделяните от автомобила газове. Този дефект засяга 11 милиона коли на „Фолксваген“ в цял свят.

Сега „Ауди“ е признала пред американските регулатори, че при коли с 3-литрови дизелови двигатели има три софтуерни програми, за които не е съобщила по-рано. Една от тези програми може да бъде определена като „манипулиращо устройство“ според американското законодателство.

„Фолксваген“ твърдеше, че скандалът с емисиите е ограничен до неговите 2-литрови дизелови двигатели и отхвърляше подозренията, свързани с по-големите двигатели, произведени от „Ауди“.

Засегнатите от „дизелгейт“ двигатели на „Фолксваген“ обаче са били използвани при някои модели на дъщерната компания.

„Ауди“ признава, че първоначално не е съобщила на американските власти за програмите при 3-литровите двигатели, но твърди, че целта на софтуера не е била да манипулира емисиите.

Според говорител на компанията колите с тези двигатели не могат да различат дали се движат по пътя или са в режим на изпитания, което може да прави незаконният софтуер на „Фолксваген“.

Припомнете си скандала с „Фолксваген“:

Източник на статията: Vesti.bg

емисии автомобили Германия САЩ