Адреналин за милиони – най-скъпите автомобили за 2015 г.

defaultimg

netinfo

Н ека помечтаем... Какво бихте направили с едни излишни пет милиона долара? Не ни отговаряйте, можем да предположим – ще си купите някоя от най-зверските коли, стъпвали на пътя. И понеже искаме да им се полюбуваме заедно, събрахме един списък с най-скъпите модели, произвеждани през последните години.

Съзнателно сме пропуснали някои по-екзотични екземпляри, които са скъпи по някаква странична причина – първият Model T на Форд, колата на Елвис и други такива реликви.

Нека по-върлите авто ентусиасти не ни се сърдят, ако сме пропуснали някой модел – това би било чудесен повод да направим продължение на темата, пише Avtora.com.

Без повече увъртания, ето най-скъпите коли за 2015 г.

10. Hennessey Venom GT – 1,25 млн. долара

Още първата кола в списъка чупи рекорди – според производителя този модел е влязъл в „Книгата на рекордите на „Гинес“, като е достигнал главозамайващите 300 км/ч само за 13,63 секунди. Компанията планира да произведе само 29 екземпляра от този модел, така че ако искате да се правите на космическа ракета (и имате някой излишен милион), вече може и да е късно да се вредите.

9. Pagani Huayra – 1,3 млн. долара

Кръстена на Бога на ветровете на езика Кечуа, тази кола разполага с 6-литров, V12 twin-turbo charged двигател с мощност от внушителните 720 к.с. Ускорява от 0 до 100 км/ч за малко над 3 секунди и потенциалната ѝ максимална скорост е 360 км/ч. С типичния за Pagani стилен външен вид и интериор, това вероятно е най-добрата кола с име, което никой не може да произнесе.

8. Koenigsegg Agera R – 1.6 млн. долара

Agera R ускорява от 0 до 100 за под 3 секунди и е способна да достигне до максимална скорост от 434 км/ч. Автомобилът обаче е електронно ограничен до „едва“ 378 км/ч. Всеки притежател на модела трябва да подпише специална декларация и чак след това компанията ще отключи пълния потенциал на колата. Agera R е била в производство между 2011 и 2014 г., като са били произведени общо 18 бройки.

7. Lamborghini Reventon – 1,6 млн. долара

Тази кола често е представяна като най-мощното и скъпо Lamborghini, произвеждано някога. Към днешна дата това вече не е съвсем вярно, но колата си остава един от най-елитните модели на и без това елитната марка. Способна е да развие скорост до 339 км/ч, но шансът да я разджиткате из квартала е малък – произведени са само 21, една от които е в музей.

6. Pagani Zonda Cinque Roadster – 1,85 млн. долара

Говорейки за редки коли, какво ще кажете за тази – както подсказва името, от нея са произведени само пет бройки. Благодарение на автоматичната скоростна кутия, която сменя предавки за под 100 милисекунди (една десета от секундата), автомобилът вдига от 0 до 100 за 3,4 секунди, а максималната му скорост е 394 км/ч. Любопитен факт – прототипът на колата е създаден специално за да участва в трейлър за играта Need for Speed: Hot Pursuit.

5. Koenigsegg One:1 – 2 млн. долара

Името на колата не е правописна грешка, а интересна игра на думи. Моделът има мощност от 1360 конски сили и тегло от 1360 кг, което прави съотношение 1:1, за пръв път в такъв тип автомобил. Допълнително, 1360 к.с. са еквивалента на 1 мегават, което дава основание на Koenigsegg да нарекат модела „първата мега кола“. Историята на името е интересна, но възможностите на самата кола – още повече. Ускорява от 0 до 100 за около 2,8 секунди и е способна да развие 453 км/ч.

4. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse – 2,5 млн. долара

На фона на предходните лимитирани серии Veyron изглежда почти като масова – ще бъдат произведени общо 450 бройки, последните – до края на 2015 г. С 8-литров quad-turbo W-16 двигател, колата е способна да достигне скорост над 400 км/ч и по думите на един късметлия, който я е карал в такива условия, тя се държи супер стабилно на пътя. Няма как да знаем от личен опит, но ако някой иска да ни заеме една за тест – знаете къде да ни намерите.

3. Ferrari F60 America – 3,2 млн. долара

Моделът е създаден, за да отбележи 60 години присъствие на Ferrari в Америка – името отново е игра на думи, явно дизайнерите си падат по такива. Самата кола обаче далеч не е играчка – нейният V12 двигател със 740 кс е способен да я изстреля от 0 до 100 за 3,1 секунди, а максималната ѝ скорост е около 321 км/ч. Базирана на F12 Berlinetta, от този вариант са произведени само 10 бройки.

2. W Motors Lykan Hypersport – 3,4 млн. долара

Ако ви заговорим за кола, произведена в Ливан, бихте ли си представили това? Вероятно не, но колата е реална, макар че от нея ще бъдат произведени само седем бройки. Тя си има всичко – 6-литров twin-turbo двигател, 750 к.с., ускорение от 0 до 100 за 2,8 сек., 285 км/ч максимална скорост. За близкоизточния производител обаче това не е достатъчно – купувачът може да избере във фаровете да бъдат поставени скъпоценни камъни. 

1. Lamborghini Veneno Roadster – 4,5 млн. долара

Ferrari не са единствените, които знаят как качествено да отбележат юбилей – супер лимитираната Lamborghini Veneno Roadster (само 9 произведени през 2014 г.) отбелязва петдесетата годишнина на италианския автопроизводител. За съжаление на всички любители с дълбоки джобове, на година се произвеждат само по три бройки. Veneno (от италиански – „отрова“) разполага с V12 двигател със 750 к.с., с който ще полетите от 0 до 100 за 2,8 секунди.

Източник на статията: Vesti.bg

автомобили